Av Robert Lanza (och Bob Berman)

Vi är medvetna, och vi befinner oss i en situation som vi kallar universum.” – ROBERT LANZA

I Robert Lanzas första bok Biocentrism presenterades biocentrismens svar på några av vetenskapens största frågor:

– hur uppstod universum?
– varför är fysikens lagar perfekt anpassade för att främja liv?
– hur kommer det sig att partiklar påverkas av att någon observerar dem?
– vad är medvetande?
– vad händer när vi dör?

I Ett levande universum går Robert Lanza ännu djupare in i dessa frågor och presenterar dem på ett pedagogiskt sätt med förtydligande illustrationer. Boken kan läsas som ett komplement till den första boken, eller fristående.

Enligt biocentrismen existerar ingen verklighet utanför den medvetna observatören – tid och rum är endast sinnets verktyg för livsupplevelse. Det är alltså livet självt som genom medvetande skapar universum – inte tvärt om.

I den här boken får vi följa med på en omvälvande resa genom forskning och filosofi där vi möter nya tankar som vänder upp ner på våra föreställningar
om tid, rum, medvetande, liv och död.

”En upplysande, fascinerande resa som för alltid kommer att förändra din förståelse för din egen existens.” – Deepak Chopra

Inbunden, 237 sidor – ISBN 9789198053494 – Utkom oktober 2017.


“Det finns ingenting “där ute”, bortom den verklighet som sinnet skapar. Eller, om det gjorde det, skulle det vara ytterligt mystiskt och oupplevt, och absolut inte den värld av bilar och träd som vi ser. Allt vi vet, och kan veta, finns i vårt eget sinne och den information som hjärnan bearbetar. Om detta känns omöjligt att acceptera, kom då ihåg att om det fanns något förstadium till färgerna, ljuset och 3D-djupet i den värld vi ser, så skulle det bara vara tomma, magnetiska och elektriska fält, eftersom det är vad ljus i själva verket är.” – Robert Lanza


Sagt om boken

”Robert Lanza och Bob Berman presenterar ett djärvt program som gör naturvetenskapen meningsfull igen, och deras svar går djupare än dagens fysikteorier. Ett levande universum är en resa genom vetenskapens historia och den mest avancerade fysiken, och den har ett allvarligt underliggande syfte: Att utforska den så länge försummade kopplingen mellan det medvetna jaget och det universum som omger oss.”
– COREY S POWELL, TIDIGARE CHEFREDAKTÖR PÅ TIDNINGEN DISCOVER

”Den här spännande och provokativa boken utmanar det vi tror att vi vet och tvingar oss att göra oss en ny bild av vetenskapen – i form av en underhållande, upplyftande berättelse med snabba kast.”
– DAVID J EICHER, CHEFREDAKTÖR PÅ TIDNINGEN ASTRONOMY

”Lanzas och Bermans senaste formulering av teorin ”biocentrism” förändrar vårt sätt att betrakta urgamla religiösa frågor som universums uppkomst och människans odödlighet. Med rötter i avancerad fysik och biologi förklarar Ett levande universum biocentrismen med häpnadsväckande klarhet, och boken är ett måste för alla som är intresserade av vetenskap och religion.”
– RONALD M GREEN, PROFESSOR EMERITUS I ETIK OCH MÄNSKLIGA VÄRDERINGAR, SAMT TIDIGARE ORDFÖRANDE FÖR INSTITUTIONEN FÖR RELIGION VID DARTMOOR COLLEGE


Om författarna

Robert Lanza har utforskat naturvetenskapen i över fyrtio år, och han anses som en av världens främsta forskare. Han är för närvarande vetenskaplig chef vid Advanced Cell Technology och biträdande professor vid Wake Forest University School of Medicine. Han ligger bakom hundratals vetenskapliga rapporter och uppfinningar och har skrivit tjugo böcker, bland andra Principles of Tissue Engineering, som betraktas som ett referensverk inom sitt område. Bland böckerna finns också One World: The Health & Survival of the Human Species in the 21st Century (med förord av tidigare president Jimmy Carter) samt Handbook of Stem Cells och Essentials of Stem Cell Biology som kommit att utgöra referensverk inom stamcellsforskningen.

Lanza 3_BR581

Efter att forskaren Robert Lanza först presenterade sin biocentrismteori i 2007 har han utsetts av Time till ”en av världens hundra mest inflytelserika personer” och av Fortune till ”en av världens femtio främsta tänkare”.

 

Dr Lanza tog sina examina som fil mag och med dr vid University of Pennsylvania, där han var både University Scholar och Benjamin Franklin Scholar. Han var också Fulbright Scholar och en del av det läkarteam som klonade det första fostret och det första exemplaret av en utrotad art, visade att kärnöverföring kan vända åldrandeprocessen samt genererade stamceller på ett sätt som inte kräver att man förstör mänskliga foster. Dr Lanza fick utmärkelsen Rave Award for Medicine av tidningen Wired år 2005 och mottog 2006 ”All Star”-utmärkelsen för bioteknologi av Mass High Tech.

Dr Lanza och hans forskning har varit med i medier världen över, bland annat alla större amerikanska tv-nät, CNN, och tidningarna Time, Newsweek och People – och på bland andra New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Los Angeles Times och USA Today har han varit med på omslaget. Lanza har arbetat tillsammans med några av vår tids största tänkare, däribland Nobelpristagarna Gerald Edelman och Robert Porter. Han hade också ett nära samarbete med B F Skinner vid Harvard University. Lanza och Skinner (”den moderna beteendevetenskapens fader”) publicerade en rad vetenskapliga artiklar tillsammans. Han har också arbetat med Jonas Salk (som upptäckte poliovaccinet) och hjärttransplantationspionjären Christiaan Barnard.

“Robert Lanza fann mentorer i vetenskapliga giganter som psykologen B F Skinner, immunologen Jonas Salk och Christiaan Barnard, pionjär inom hjärttransplantation. Hans mentorer beskriver honom som ett geni och en stor tänkare, och några av dem har till och med jämfört honom med självaste Einstein.” –  Ur US News & World Report

 

Bob Berman är den mest lästa astronomen i världen. Han har fått över tusen artiklar publicerade i tidningar som Discover och Astronomy, där han är kolumnist varje månad. Han är också astronomisk redaktör på The Old Farmer’s Almanac och har skrivit fyra böcker. Han är biträdande professor i astronomi vid Marymount College, och han skriver och producerar ett radioprogram som sänds varje helg från Northeast Public Radio under NPR’s Weekend Edition.

“Det här är en fascinerande kille.” – David Letterman

“Spänn fast säkerhetsbältena och håll i er.” – Tidningen Astronomy