Av Robert Lanza (och Bob Berman)

”Våra aktuella teorier om den fysiska världen fungerar inte, och kan aldrig fås att fungera, förrän de tar hänsyn till livet och medvetandet.” – ROBERT LANZA

Nya upptäckter inom kvantmekanik och biologi tvingar oss att ifrågasätta den rådande uppfattningen om vårt universums ursprung och struktur. Partiklar beter sig inte som förväntat, utan verkar anpassa sig till en medveten betraktare. Och medvetandet framstår som ett större mysterium än någonsin, trots en utförlig kartläggning av hjärnan.

Biocentrismen erbjuder en förklaringsmodell som placerar liv och medvetande i centrum av universums existens, hellre än att se dem som slumpmässiga företeelser. Enligt denna teori finns ingen fysisk verklighet alls utanför den medvetna betraktaren.

Genom djupgående motiveringar och logiska argument erbjuder Robert Lanza svar på några av den moderna vetenskapens största mysterier, såsom universums uppkomst, observatörens betydelse, medvetandets natur och funktion, och varför fysikens lagar tillsynes är perfekt anpassade för att främja liv. Slutligen berör han den stora frågan: vad är döden?

”Ett helt ntt perspektiv på ett gammalt existentiellt problem.” – E. Donnall Thomas, Nobelpristagare i medicin

Inbunden, 239 sidor – ISBN 9789198053487 – Utkommer juni 2017.


Sagt om boken

“En fantastisk tänkare … Trots att jag har intervjuat några av de mest framstående personerna inom naturvetenskapen tycker jag att dr Robert Lanzas insikter i medvetandets natur är både spännande och originella. Hans teori om biocentrism överensstämmer med de flesta ursprungstraditioners världssyn, enligt vilken medvetandet uppfattar, styr och blir den fysiska världen. Det utgör grunden till vårt varande, där både den subjektiva och den objektiva verkligheten uppstår.” – DEEPAK CHOPRA, bästsäljande författare

”Detta är en djärv bok. I stället för att betrakta livet som en slumpmässig skapelse i universum placerar författarna det i centrum för universums existens och syfte. Boken är både spännande och oroande. Även om de tankegångar som förs fram i Biocentrism kan kännas radikala och verka motsäga vad vi intuitivt tror på räcker det med lite reflektion för att bilden ska bli tydligare och vi ska vara på väg mot ett bättre, mer förnuftigt perspektiv.” – MICHAEL GOOCH, författare till Wingtips with Spurs

”… både intressant och värd att läsa … Att döma av [Lanzas] sätt att presentera sina argument har han en god förståelse för de esoteriska discplinerna … Hans skriver lättsamt, och hans känsla av förundran är lika smittsam som den är trevlig.” – MIDWEST BOOK REVIEW


Om författarna

Robert Lanza har utforskat naturvetenskapen i över fyrtio år, och han anses som en av världens främsta forskare. Han är för närvarande vetenskaplig chef vid Advanced Cell Technology och biträdande professor vid Wake Forest University School of Medicine. Han ligger bakom hundratals vetenskapliga rapporter och uppfinningar och har skrivit tjugo böcker, bland andra Principles of Tissue Engineering, som betraktas som ett referensverk inom sitt område. Bland böckerna finns också One World: The Health & Survival of the Human Species in the 21st Century (med förord av tidigare president Jimmy Carter) samt Handbook of Stem Cells och Essentials of Stem Cell Biology som kommit att utgöra referensverk inom stamcellsforskningen.

Lanza 3_BR581

Efter att forskaren Robert Lanza först presenterade sin biocentrismteori i 2007 har han utsetts av Time till ”en av världens hundra mest inflytelserika personer” och av Fortune till ”en av världens femtio främsta tänkare”.

 

Dr Lanza tog sina examina som fil mag och med dr vid University of Pennsylvania, där han var både University Scholar och Benjamin Franklin Scholar. Han var också Fulbright Scholar och en del av det läkarteam som klonade det första fostret och det första exemplaret av en utrotad art, visade att kärnöverföring kan vända åldrandeprocessen samt genererade stamceller på ett sätt som inte kräver att man förstör mänskliga foster. Dr Lanza fick utmärkelsen Rave Award for Medicine av tidningen Wired år 2005 och mottog 2006 ”All Star”-utmärkelsen för bioteknologi av Mass High Tech.

Dr Lanza och hans forskning har varit med i medier världen över, bland annat alla större amerikanska tv-nät, CNN, och tidningarna Time, Newsweek och People – och på bland andra New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Los Angeles Times och USA Today har han varit med på omslaget. Lanza har arbetat tillsammans med några av vår tids största tänkare, däribland Nobelpristagarna Gerald Edelman och Robert Porter. Han hade också ett nära samarbete med B F Skinner vid Harvard University. Lanza och Skinner (”den moderna beteendevetenskapens fader”) publicerade en rad vetenskapliga artiklar tillsammans. Han har också arbetat med Jonas Salk (som upptäckte poliovaccinet) och hjärttransplantationspionjären Christiaan Barnard.

“Robert Lanza fann mentorer i vetenskapliga giganter som psykologen B F Skinner, immunologen Jonas Salk och Christiaan Barnard, pionjär inom hjärttransplantation. Hans mentorer beskriver honom som ett geni och en stor tänkare, och några av dem har till och med jämfört honom med självaste Einstein.” –  Ur US News & World Report

 

Bob Berman är den mest lästa astronomen i världen. Han har fått över tusen artiklar publicerade i tidningar som Discover och Astronomy, där han är kolumnist varje månad. Han är också astronomisk redaktör på The Old Farmer’s Almanac och har skrivit fyra böcker. Han är biträdande professor i astronomi vid Marymount College, och han skriver och producerar ett radioprogram som sänds varje helg från Northeast Public Radio under NPR’s Weekend Edition.

“Det här är en fascinerande kille.” – David Letterman

“Spänn fast säkerhetsbältena och håll i er.” – Tidningen Astronomy